Σελίδες

Παρασκευή 19 Ιουλίου 2024

CLASSIC DUELS 198



 HAUNTED(1995): 51%                                               SUBSPECIES(1991):49%


HAUNTED
STORY: Ο καθηγητής Παραψυχολογίας, Ντέιβιντ Ας καλείται να ερευνήσει την ύπαρξη φαντασμάτων σ' ένα επιβλητικό αρχοντικό της Αγγλίας και να κατευνάσει τους φόβους μιας ηλικιωμένης κυρίας που μένει εκεί. Διαθέτοντας πείρα και περγαμηνές στην απομυθοποιήσει υπερφυσικών φαινομένων θ' αναλάβει την υπόθεση έχοντας στη φαρέτρα του όλα τα απαραίτητα μέσα που θα τον οδηγήσουν σε άλλον ένα θρίαμβο, πλην όμως αυτή τη φορά τα πράγματα είναι διαφορετικά, αφού σύντομα θα βρεθεί στοιχειωμένος από ένα φάντασμα που ανήκει στο παρελθόν του. Καθώς ξεκινά την έρευνα, αντιλαμβάνεται μια παρουσία που έρχεται σε αντίθεση με όλα όσα πιστεύει ενώ παράλληλα φθείρεται από περίεργα και τρομακτικά πράγματα που συμβαίνουν, με αποτέλεσμα ν' αρχίσει ν' αμφισβητεί κάθε λογική έννοια. 

SUBSPECIES
STORY: Το κακό βαμπίρ Radu επιστρέφει στην πατρίδα του Prejnar, αφού πέρασε χρόνια στην εξορία. Κλέβει την πολύτιμη πέτρα του αίματος που λέγεται ότι έχει το αίμα από όλους τους αγίους, και σκοτώνει τον πατέρα του. Εν τω μεταξύ, δύο αμερικανίδες μαθήτριες συνεργάζονται με ένα τοπικό κορίτσι για την εργασία στο ρουμανικό πολιτισμό. Ο Radu έλκεται από αυτές, αλλά βρίσκεται σε μπελάδες όταν ο αδελφός του ο Stephan βοηθά τα κορίτσια.


Σχόλιο: Το haunted είναι ένα μεταφυσικό δράμα τρόμου που η ατμόσφαιρα του θυμίζει σκοτεινό παραμύθι και το οποίο μας διηγείται μια ενδιαφέρουσα ιστορία που ξετυλίγεται αργά αλλά σε κρατάει και προσφέρει κάποιες καλές ανατροπές στο φινάλε! Σίγουρα υστερεί σε τρόμο μιας και είναι ήσυχη και μελαγχολική αλλά στο σύνολο μου άρεσε και στα ατού της είναι οι εξαιρετικές ερμηνείες, ειδικά του πρωταγωνιστή και της γοητευτικότατης Beckinsale!

To subspecies είναι ένα cult b-movie που εμπνέεται από την ιστορία του Δράκουλα και την παραλλάσσει βάζοντας της τα δικά του στοιχεία και αποκτώντας έτσι την δική του ξεχωριστή ταυτότητα! Σίγουρα κάποια εφέ δείχνουν πολύ παρωχημένα και φθηνά πλέον και κάποιες στιγμές γίνεται άθελα του αστείο αλλά το σύνολο είναι αρκετά διασκεδαστικό και δεν είναι τυχαίο πως δημιούργησε ένα ολόκληρο frachise ταινιών!

Πρόκειται για δυο τελείως διαφορετικές ταινίες, το μεν haunted είναι μια προσεγμένη και σαφώς ποιοτικά ανώτερη ταινία μεταφυσικού δράματος/τρόμου ενώ το subspecies ένα χαβαλεδιάρικο b-movie! Αν και το subspecies πέτυχε νομίζω περισσότερο στο να παραμείνει γνωστό μέχρι και σήμερα, θα προτιμήσω ελαφρώς περισσότερο το haunted λόγω της ποιοτικής ανωτερότητας του!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου