Σελίδες

Σάββατο 18 Ιουνίου 2022

CLASSIC DUELS 143



 

REAR WINDOW(1954):51%                                         VERTIGO(1958):49%


REAR WINDOW
STORY:Ένας φωτορεπόρτερ βρίσκεται στο σπίτι του σε ακινησία καθώς έχει το πόδι του σε γύψο. Όταν θα γίνει αυτόπτης μάρτυρας ενός φόνου, που διέπραξε ένας γείτονάς του, θα προσπαθήσει να εξιχνιάσει το έγκλημα με τη βοήθεια της αγαπημένης του.

VERTIGO
STORY:Ένας αστυνομικός παραιτείται από την υπηρεσία του επειδή πάσχει από ακροφοβία. Κάποια στιγμή συναντάει ένα φίλο του, ο οποίος του προτείνει να παρακολουθήσει τη γυναίκα του γιατί φοβάται ότι πάσχει από διχασμό προσωπικότητας και έχει τάσεις αυτοκτονίας.(athinorama.gr)


Σχόλιο: Το rear window είναι μια κλασική ταινία που το σενάριο της έχει χρησιμοποιηθεί και αποτελέσει έμπνευση για αμέτρητες ταινίες έως και σήμερα! Βρήκα εντυπωσιακό το σκηνικό με τα γειτονικά διαμερίσματα και πολύ καλό το εύρημα με την κάμερα να περιπλανάται από διαμέρισμα σε διαμέρισμα! Επίσης το μυστήριο κρατάει το ενδιαφέρον μέχρι το τέλος για το αν οι ήρωες έχουν δίκιο να υποψιάζονται τον γείτονα τους και το τελευταίο μέρος προσφέρει έντονο σασπένς και σκηνές ανθολογίας! Στα μείον μόνο το αργό πρώτο μέρος που βασίζεται στους διαλόγους αν και αυτό προσδίδει στον ρεαλισμό της ιστορίας!

Το Vertigo είναι ακόμα μια κλασική ταινία του Hitchcock και παρότι δεν έχει το έντονο σασπένς και τον ρεαλισμό του rear window, έχει μια πιο σύνθετη ιστορία να πει η οποία κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον με το μυστήριο της! Βρήκα εξαιρετικά και τα δύο μέρη, τόσο το πρώτο πιο ‘μεταφυσικό’ μέρος όσο και το πολύ ανατρεπτικό δεύτερο μέρος σε κερδίζουν με τις εξελίξεις τους και επίσης μου άρεσε το πόσο ευάλωτος παρουσιάζεται ο πρωταγωνιστής!

Και οι δυο ταινίες είναι εξαιρετικές για το είδος τους, το ένα είναι ένα ρεαλιστικό θρίλερ αγωνίας και το άλλο ένα θρίλερ ανατροπών και είναι πραγματικά δύσκολο να ξεχωρίσεις κάποια από τις δυο! Καθαρά και μόνο για τον ρεαλισμό και το περισσότερο σασπένς που έχει θα επιλέξω το rear window!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου